Welke dekkingen worden aangeboden door een aansprakelijkheidsverzekering?

We vertellen je meer dan waarschijnlijk niets nieuws wanneer we zeggen dat de wereld vol zit met verrassingen. Voor heel wat van deze verrassingen geldt dat ze allesbehalve positief zijn. De kans bestaat dan ook dat je erdoor zal worden geconfronteerd met bijvoorbeeld een schadeclaim. Dat is vervelend, want een dergelijke claim kan meteen een ongelofelijke impact hebben op je financiële situatie. Gelukkig bestaat er zoiets als de aansprakelijkheidsverzekering. Het gaat hierbij om een verzekering die zoals de naam reeds aangeeft verschillende aansprakelijkheden kan indekken. Het afsluiten van een dergelijke verzekering kan je dan ook heel wat zorgen besparen. Wil je graag te weten komen hoe deze verzekering precies werkt en welke dekkingen er dan allemaal precies door worden aangeboden? Dan moet je, je zeker even verdiepen in de onderstaande informatie!

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering? 

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die zoals de naam reeds aangeeft je aansprakelijkheid tegenover derden verzekert. Het leven zit boordevol met risico’s. Jammer genoeg geldt dat we ons voor verschillende risico’s niet kunnen verzekeren. Toch is het zo dat er een groot aantal risico’s bestaan waar we ons wel perfect tegen kunnen indekken. Dit bijvoorbeeld door het afsluiten van de aansprakelijkheidsverzekering. Het mooie van deze verzekering is bovendien ook dat je niet alleen jezelf ermee kan verzekeren, maar ook de andere leden van je gezin. Dit geldt zelfs voor je huisdieren! Lijkt dit jou ook wel wat? Dan moet je, je zeker en vast nog even verdiepen in de overige informatie met betrekking tot de aansprakelijkheidsverzekering die je hieronder aantreft.

Welke risico’s dekt de aansprakelijkheidsverzekering precies in?

De aansprakelijkheidsverzekering dekt het gros van de schade in waarvoor je wettelijk aansprakelijk bent. Het kan hierbij gaan om schade die wordt toegebracht aan personen, maar ook aan de spullen van derden. Stel bijvoorbeeld eens dat je de laptop van je buurman even mag gebruiken. Tijdens het gebruik laat je de laptop echter van de tafel vallen waardoor deze stuk gaat. In dat geval zal je buurman je daar ongetwijfeld voor verantwoordelijk en dus aansprakelijk houden. Dat hoeft geen probleem te zijn wanneer je houder bent van een aansprakelijkheidsverzekering. In dit geval zal deze verzekering namelijk de door de buurman geleden schade vergoeden. 

In een andere situatie kan er sprake zijn van lichamelijke schade. Denk wat dit betreft bijvoorbeeld maar aan één van je vrienden of familieleden die bij je thuis over de vloer komt voor een barbecue. Tijdens zijn of haar bezoekje struikelt de persoon in kwestie plots over een kabel die in de tuin ligt. Het gevolg hiervan is dat deze persoon zijn of haar voet of been breekt. Omdat de persoon in kwestie zich heeft geblesseerd op jouw eigendom ben jij verantwoordelijk. Ook in een dergelijke situatie zal je kunnen vaststellen dat de aansprakelijkheidsverzekering perfecte dekking zal verlenen.

Is een aansprakelijkheidsverzekering een verplichte verzekering?

Er kan worden vastgesteld dat er nogal wat onduidelijkheid bestaat met betrekking tot de hierboven terug te vinden vraag. Laat ons die onduidelijkheid bij deze dan maar meteen wegnemen. Het is namelijk zo dat de aansprakelijkheidsverzekering helemaal geen verplichte verzekering is. Toch kan er worden vastgesteld dat het overgrote merendeel van de bevolking ervoor kiest om deze verzekering af te sluiten. Hoe komt dat? In het bijzonder omdat ze toch een aantal significante risico’s verzekert. Mocht je als particulier op een zeker ogenblik geconfronteerd worden met een bepaald schadegeval waarvoor je aansprakelijk bent, dan kunnen de kosten die je daarvoor moet betalen al snel torenhoog oplopen. Wil je, je financiële toekomst kunnen vrijwaren? Dan is het afsluiten van de aansprakelijkheidsverzekering eigenlijk een absolute must. En vergeet ook niet om aansprakelijkheidsverzekering vergelijken!

Voor welke waarde wordt de aansprakelijkheidsverzekering afgesloten?

Wanneer er zich een schadegeval voordoet zal je al snel kunnen vaststellen dat de kosten daarvoor behoorlijk hoog kunnen oplopen. Wanneer je ze dan zelf moet ophoesten is de kans best groot dat dit een niet onaanzienlijke impact zal hebben op je financiële situatie. Indien je er eerder voor hebt gekozen om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten is dit gelukkig niet het geval. Je hoeft overigens ook helemaal niet te schrikken van de waarde waarvoor je deze verzekering afsluit. Niet zelden is er namelijk een dekking voorzien van meer dan één miljoen euro. Dit indrukwekkende bedrag waarvoor de verzekering dekking verleent zorgt er wel voor dat veel potentiële verzekeringnemers vrezen dat ze rekening moeten houden met een zeer stevige premie. Is dat echter wel terecht? Helemaal niet. Deze verzekering is in de praktijk eigenlijk zeer betaalbaar.

Hoe betaalbaar is de aansprakelijkheidsverzekering?

Bovenstaande brengt ons meteen bij de vraag hoe betaalbaar het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering nu precies is. Het antwoord op deze vraag is zeer betaalbaar. Je hoeft je dan ook zeker niet blind te staren op het enorme bedrag dat door deze verzekering wordt gedekt. Bovendien heb je voldoende aan het afsluiten van één enkele verzekering om alle gezinsleden te kunnen verzekeren. Je hoeft dus niet te vrezen voor het moeten afsluiten van meerdere polissen. Ligt de jaarlijkse premie voor jou standaard toch net wat te hoog? Dan kan je ze betaalbaarder maken door één van de volgende mogelijkheden te benutten:

  1. Je kan de verzekeringspremie maandelijks in plaats van jaarlijks betalen; 
  2. Het is mogelijk om de verzekering op te nemen in de bundel van je “huis verzekeringen” zoals de opstalverzekering

Hoe dan ook, ben je op zoek naar een mogelijkheid om de aansprakelijkheden waar je mogelijks in je leven mee kan worden geconfronteerd in te dekken? Dan zal je al snel tot de conclusie komen dat het afsluiten van de aansprakelijkheidsverzekering een absolute aanrader kan zijn.

Conclusie; het afsluiten van de aansprakelijkheidsverzekering is zeker interessant

De informatie die je hebt kunnen lezen op deze pagina heeft duidelijk gemaakt dat er ongelofelijk veel interessante voordelen zijn verbonden aan het afsluiten van de aansprakelijkheidsverzekering. Voor de meeste mensen geldt dat ze zich (logischerwijs) zo optimaal mogelijk willen indekken tegen mogelijke risico’s of problemen waarmee ze geconfronteerd kunnen worden. Eigenlijk bestaan er maar weinig andere verzekeringen op de markt die daar beter in slagen dan deze aansprakelijkheidsverzekering. Dit niet in het minst omdat ze niet alleen jouw risico’s, maar ook die van je partner, je kinderen, etc. verzekert. Zelfs je logees zijn verzekerd. De enige conclusie die we dan ook kunnen trekken is dat het afsluiten van deze verzekering zonder meer de moeite waard is.

About the author

lailavandonk@gmail.com

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.